Docela smutně zjednodušenej pohled, ale chápu.
Ale je třeba říct i zjednodušený B. Jaký jsou jiný alternativy? Já je nevidím.
Třicítka členů nějaký federace se vždy bude dohadovat hůř než stát, kterej je řízen jako absolutní monarchie. Státy z východního křídla EU mají logicky jiný zájmy, než ty, který leží někde na Pyrenejích. Válčit od klávesnice umí každej druhej, ale pochybuju, že každej druhej by se sebral a šel třeba na tu Ukrajinu nasazovat vlastní kejhák. Všichni zoufale hledají řešení, který bude bolet jen agresora a ne nás. A nepřekvapivě ho nenachází. Taky jsem zklamanej z toho, že svět Rusáka neodpojil. Ale bohužel to není moc překvapivý. Do toho se kolem toho motá Čína...
My bychom měli začít u sebe především tím, že začneme platit to rozpočtu NATO to, k čemu jsme zavázali. A nezajímá mě, že jiní to taky nedělají. Ne, "černej pasažér" se přes palubu nehází ani zdaleka tak snadno. Všichni taky víme, co tady vzniklo, když se tady měla stavět jedna malá základna v Brdech. Jaký pudový emoce to vyvolalo. Kdo si na odmítání ohříval svou politickou polívčičku. To všechno Rusáci moc dobře vědí a pamatují. Pátou kolonu tu máme, ne že ne.
Přes všechnu naštvanost a nasranost, kterou cítím při záběrech z Ukrajiny, tak prostě představa, že na Ukrajině půjdeme jako NATO do otevřený války, je těžko představitelný. Jak vysoký je procento pravděpodobnosti, že to agresora zastraší? Víme, že tu máme momentálně dost odbržděnýho mužika s atomovým arsenalem.
Případnou klíčovou zkouškou Západu bohužel není Ukrajina, ale Pobaltí jako členský země západních struktur. Putin je predátor, kterej si tipuje slabší kusy. Ukrajina tím slabším kusem bohužel je, i když je obdivuhodný, jak se teď brání. Stačí se podívat na vnitřních chod Ukrajiny jen v posledních třeba 20 letech... Takže z našeho pohledu to znamená nebýt slabším kusem. Přece jen máme základní kliku v tom, že nejsme v přímým hraničním kontaktu. Ale do budoucna by bylo třeba fajn, aby si česká dospěla populace nezvolila ve svobodných volbách za hlavu státu někoho, kdo se tam dostal přes ruský peníze a následně 9 let Rusáka obhajoval... Tím by bylo fajn letos začít...